Главни карактеристики и сценарија за примена на машински леќи

Налеќа за машински виде важна компонента за сликање во системот за машинско видување.Неговата главна функција е да ја фокусира светлината во сцената на фотосензитивниот елемент на камерата за да генерира слика.

Во споредба со обичните леќи за камера, леќите за машинско гледање обично имаат некои специфични карактеристики и размислувања за дизајн за да ги задоволат потребите на апликациите за машинско гледање.

1,Главни карактеристики на леќите за машинско видување

 

1)Фиксна решетка и фокусна должина

За да се одржи стабилноста и конзистентноста на сликата, леќите за машинско гледање обично имаат фиксни отвори и фокусни должини.Ова обезбедува постојан квалитет и големина на сликата во различни сценарија.

2)Висока резолуција и ниско изобличување

Апликациите за машинско гледање често бараат висока резолуција за да се обезбеди точна анализа и обработка на сликата.Затоа, леќите за машинско гледање обично имаат висока резолуција и ниско изобличување за да се обезбеди точност на сликата.

3)Прилагодете се на различни агли на гледање

Апликациите за машинско гледање честопати треба да се приспособат на различни агли на видното поле, така што леќите за машинско гледање може да имаат заменливи или прилагодливи дизајни за да ги задоволат потребите на различни апликации.

4)Одлични оптички перформанси

Машински леќитреба да има одлични оптички перформанси, вклучувајќи висока пропустливост, ниско расејување и добра верност на боите, за да се обезбеди квалитет и точност на сликата.

5)Прилагодете се на различни услови на осветлување

Апликациите за машинско гледање може да се изведуваат под различни услови на осветлување, така што леќите за машинско гледање може да имаат специјални облоги или оптички дизајни кои можат да се приспособат на различни средини на осветлување и да го минимизираат влијанието на условите на осветлување врз квалитетот на сликата.

Apps-of-machine-vision-lens-01

Леќите за машинско гледање се прилагодуваат на различни услови на осветлување

6)Механичка издржливост

Леќите за машинско гледање често треба да издржат долги работни часови и сурови средини, така што тие често имаат издржливи механички дизајни и материјали за да обезбедат долгорочни, стабилни перформанси.

2,Вообичаени апликации на леќите за машинско видување

 

Леќите за машинско гледање се широко користени во многу индустрии.Следниве се неколку вообичаени сценарија за апликација:

1)Интелигентни апликации за следење и безбедност

Леќите за машинско гледање играат важна улога во интелигентните системи за надзор и безбедност.Тие можат да се користат за следење и анализирање на видео стримови во реално време, откривање на ненормално однесување, идентификување лица, возила и други предмети и обезбедување предупредувања и известувања.

Apps-of-machine-vision-lens-02

Апликации за индустриска автоматизација на леќи за машинско гледање

2)Апликации за индустриска автоматизација и роботски систем за вид

Машински леќисе користат во индустриска автоматизација и системи за роботска визија, главно за задачи како што се откривање и идентификување производи, вршење контрола на квалитетот, позиционирање и навигација.На пример, на производна линија, системите за машинско гледање можат да користат леќи за откривање на дефекти на производот, мерење на димензиите и извршување задачи за склопување.

3)Апликации за следење на сообраќајот и интелигентен транспортен систем

Леќите за машинско гледање се широко користени во системите за следење на сообраќајот и интелигентно управување со сообраќајот.Тие можат да се користат за идентификација на возила, откривање сообраќајни текови, следење на сообраќајните прекршоци и оптимизирање на сообраќајната мобилност и безбедност.

4)Медицински слики и дијагностички апликации

Во медицинското поле, леќите за машинско гледање се користат и за снимање и анализа на медицински слики, како што се рендген, КТ скенови и слики со МРИ.Овие слики може да се користат за да помогнат при дијагностицирање на болести, водење на хируршките и терапевтски процеси итн.

Apps-of-machine-vision-lens-03

Логистички апликации на леќи за машинско гледање

5)Апликации за малопродажба и логистика

Машински леќиисто така широко се користат во малопродажбата и логистиката.Тие можат да се користат за идентификација и следење на стоки, управување со залихи, броење и идентификација на артикли, автоматизирани системи за наплата итн.

6)Апликации за фармацевтско производство и животна наука

Во областа на фармацевтското производство и животните науки, леќите за машинско видување може да се користат во апликации како што се инспекција и контрола на квалитетот во фармацевтското производство, сликање на клетки и ткива и лабораториска автоматизација.

Apps-of-machine-vision-lens-04

Земјоделска примена на леќи за машинско видување

7)Апликации за земјоделство и земјоделски роботи

Во земјоделското поле, леќите за машинско гледање може да се користат за следење на растот на културите, откривање штетници и болести, мапирање на обработливо земјиште и интелигентно управување со земјоделството, итн. , плевење и берење.

Завршни мисли:

ChuangAn го изврши идеен дизајн и производство намашински леќи, кои се користат во сите аспекти на системите за машинско видување.Доколку сте заинтересирани или имате потреба од леќи за машинско видување, ве молиме контактирајте не што е можно поскоро.


Време на објавување: 18.06.2024